Je kent het vast wel. Je bent ontzettend blij met jouw vloer. Je wilt dat jouw vloer er altijd netjes en wonderschoon uitziet, maar hoe onderhoud je jouw parketvloer nou eigenlijk? In deze blog geef ik je 3 belangrijke tips om jouw parketvloer op de juiste manier te onderhouden.

Maak jouw vloer snel schoon

Elk Nederlands huishouden kent het wel. Iedere dag opnieuw liggen er wat koekkruimels en zandkorrels op de vloer. Je hebt misschien geen idee hoe ze alweer op jouw vloer zijn beland, maar helaas liggen ze er toch weer. Je kunt de vuildeeltjes niet te lang op jouw vloer laten liggen, anders is de kans groot dat jouw vloer beschadigd zal raken. Pak daarom een bezem en veeg de kleine vuildeeltjes van jouw vloer. Let er goed op dat jouw bezem zachte haren heeft. Een bezem met harde haren mag je nooit en te nimmer gebruiken om stof, kruimels of zandkorrels van jouw vloer te vegen. Een bezem met harde haren zal namelijk ernstige beschadigingen achterlaten. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de vuildeeltjes op te zuigen met een stofzuiger. Hierbij is het echter wel belangrijk om een opzetstukje met zachte kunststofhaartjes op de stofzuigerslang te plaatsen. Dit voorkomt ook eventuele beschadigingen aan jouw vloer.

Parket schoonmaken

De grondigere reiniging

Wanneer de grovere vuildeeltjes opgeveegd zijn, of opgezogen zijn, kun je gebruikmaken van tip 2. Wanneer er zich nog vlekken voordoen op jouw vloer, kies er dan voor om de vloer dieper te reinigen. Pak een dweil en maak een sopje. Het is hierbij ontzettend belangrijk dat je dit sopje van pH-neutrale schoonmaakmiddelen maakt. Het pH-neutrale schoonmaakmiddeltje meng je ten alle tijden met water. Let hierbij wel goed op dat je jouw dweil niet te nat maakt. Een te natte dweil kan er namelijk voor zorgen dat jouw vloer gaat splijten en gaat vlekken. Verder is het handig om met jouw dweil in de richting van de nerven te dweilen. Ook deze manier zal voorkomen dat jouw vloer gaat vlekken of gaat splijten.

parket reinigen

Hardolie of wax geeft jouw vloer een boost

Heb je gekozen voor een massief houten vloer? Zet jouw vloer dan regelmatig in de wax, of behandel jouw vloer met olie. De vuistregel luidt: zet jouw vloer één maal per jaar in de olie of in de wax om permanent vuil of kleine beschadigingen te voorkomen. Zorg ervoor dat al jouw spullen, inclusief meubels, die ene dag in het jaar niet op jouw vloer staan. Kies je ervoor om jouw vloer in de zomer te behandelen? Zet jouw meubels dan bijvoorbeeld buiten neer. Verder is het af te raden om die dag op jouw vloer te lopen. Wanneer je jouw vloer ‘s ochtends dus behandelt, kun je er ‘s avonds pas weer op lopen. Het is misschien wat werk, maar jouw vloer blijft hierdoor wel optimaal presteren. De wax of olielaag zorgt namelijk voor een laklaag die de optimale bescherming voor jouw vloer biedt.

Parket onderhoud

Deuken of krasjes?

Is jouw vloer al beschadigd, kun je de beschadigingen zelf niet meer weghalen en lijken er geen oplossingen meer te bestaan? Neem dan contact op met AJM van Houdt of vraag meteen een offerte aan.