De kunst van renovatie

(Open hier de PDF)

AJM van Houdt 'De kunst van Renovatie'


 

'A contractor you can count on!' 

Open hier de PDF 

A.J.M. van Houdt in The Local Expat - The Hague

 

A.J.M. van Houdt: 'Aan het eind moet nog wel wat overblijven'

Albert van Houdt is eigenaar van het gelijknamige Timmer- en Onderhoudsbedrijf uit Den Haag. De 45-jarige Van Houdt heeft geen vast personeel in dienst, maar is zéker niet te klein om grote projecten aan te kunnen pakken. Momenteel renoveert hij alle hotelkamers van Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. 

Flexibiliteit is kenmerkend voor zijn bedrijf vindt hij. "Het belangrijkste is dat de klant tevreden is en dat ik zelf financieel tevreden ben en verder is eigenlijk alles mogelijk." Tijdens het werk zaken aan moeten passen, daar doet Van Houdt dan absoluut niet moeilijk over. "Als het technisch maar mogelijk is."

Werk is er momenteel weer genoeg. In het begin miste Van Houdt het nog wel dat hij amper meer een hamer vast kon houden. Maar nu niet meer. "Ik ben voornamelijk bezig met werk inspecteren, het aannemen van opdrachten en het uitrekenen van de kosten. Het mooie vind ik dat in mijn huidige werk je met allerlei verschillende mensen te maken hebt. Je praat met bouwvakkers, architecten en opdrachtgevers, mensen die een bescheiden inkomen hebben en ook miljonairs."

Als zelfstandig ondernemer heeft Van Houdt wel degelijk met financiële risico’s te maken. "Op basis van de berekeningen die ik maak, neem ik een project aan. Daar moet ik na het hele traject nog wel wat aan overhouden." Omdat Van Houdt bijna alles laat uitvoeren is het inzichtelijk hebben van álle kosten voor hem van wezenlijk belang: materiaal, materieel én arbeid. Voor het maken van begrotingen maakt Van Houdt al negen jaar gebruik van de kosteninformatie van Archidat. Eerst gebruikte hij Bouwkosten-online, maar sinds 2006 heeft Van Houdt het calculatieprogramma ArchiCalc met de kostenbibliotheek Verbouw aangeschaft.

Waarom Van Houdt destijds uitkwam bij Archidat weet hij niet meer. Van Houdt: "Dat is al zó lang geleden. Ik heb wel eens met een ander product gewerkt, maar dit bevalt me uitstekend. Waarom zou ik dan overstappen? Ik wil daar graag nog aan toevoegen dat als ik er niet uit kom of er gaat iets technisch fout, ik direct wordt geholpen. Ik ben absoluut tevreden!"